Ve Vrbenského kasárnách se může usídlit část muzea

Hradecký deník | 7.6.2016 | Rubrika: Hradecko | Strana: 3 | Téma: Magistrát města Hradec Králové

S využitím Vrbenského kasáren má město dlouhodobé problémy. „Rozhodnutí vítáme a svědčí o dobrých vztazích mezi městem a krajem. Navrhované vy užití je smysluplné a město se bude snažit, aby byla získána dotace. To je jedna z podmínek, za kterých by kraj areál opravil,“ dodal náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich.

Budova muzea na nábřeží by zůstala nezměněná a sloužila by pro prezentaci archeologické a historické podsbírky. „Nově zpřístupněný objekt kasáren by nabídl prezentaci přírodovědeckých oborů, které muzeum pokrývá odborníky i miliony sbírkových předmětů. Část z nich by tak byla zpřístupněna veřejnosti. Dosud se přírodovědecké výstavy konaly na hlavní budově ne příliš často,“ dodala ředitelka muzea.

Podle původních odhadů by oprava Gayerových kasáren mohla stát kolem 200 milionů korun, kraj plánoval, že by stavební práce mohly začít v roce 2017.

Hradec Králové chtěl ve Vrbenského kasárnách vybudovat technologické a vzdělávací centrum za 150 až 200 milionů korun, v roce 2015 však radnice záměr opustila a oznámila, že chce pro objekt hledat další využití. V roce 2010 hradecká radnice nabízela Vrbenského kasárny ve výběrovém řízení soukromým investorům. Nebyla ale spokojena s cenou a řízení zrušila. V roce 2011 radnice odmítla prodat kasárny firmě Dolfin Real Estate, která je chtěla přebudovat a pronajmout městskému Technologickému centru. Později radnice přišla s možností, že v objektu budou sídlit městská policie, živnostenský odbor, správa nemovitostí a část technických služeb. I tato varianta později padla.