Kola u nádraží zmizí pod zemí

Mladá fronta DNES | 14.9.2016 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 13 | Autor: (ram) | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Už za dva roky by měli hradečtí cyklisté ukládat svá kola pod zem. Radní včera odsouhlasili záměr vybudovat pod Riegerovým náměstím u hlavního nádraží první podzemní kolárnu.

Ta bude stát 18 milionů korun a radnice na ni použije peníze, které měla původně připraveny na stavbu parkovacích věží u fakultní nemocnice a univerzity. Z těch totiž nedávno sešlo. „Vzhledem k tomu, že se jedná o lokalitu, kde je na malém prostoru velká frekvence lidí a další stavby by tu byly i z pohledu architektonického nepřípustné, jedinou možností je umístit vše do podzemí. Nad zemí bude jen nízká část sloužící pro příjem a výdej kol. Ta však bude rozměry nepatrná,“ popisuje náměstek primátora pro rozvoj města Jindřich Vedlich (TOP 09).

Navržený projekt ještě musí na svém zasedání 27. září schválit zastupitelé, poté město vypíše veřejnou zakázku na dodavatele stavby. U hradeckého nádraží před třemi lety vznikl první parkovací dům na kola, který tam vybudoval soukromý investor. Kvůli plánované demolici hotelu Černigov, vedle kterého stojí, však bude muset kolárna zmizet. Radnice ji původně plánovala přesunout k prvnímu nástupišti, to však z bezpečnostních důvodů není možné. Soukromníkovi patří i věž na kola u Futura.