Schodiště Bono publico letos čeká první etapa opravy

Technické služby na letošní rok plánují první etapu opravy krytého historického schodiště Bono publico. To je zapsané v seznamu kulturních památek.

„V současnosti se zpracovává projektová dokumentace a budeme vypisovat výběrové řízení na zhotovitele první etapy. Teď ještě probíhá vynucený archeologický průzkum v zahradách biskupství,” uvedl Vlastimil Ondráček z Technických služeb Hradec Králové. Dodal, že letošní práce zahrnou otlučení starých vlhkých omítek, vnitřních i vnějších, a zhotovení odsolovacích sanačních omítek. Ty by měly zajistit vysušení vlhkého zdiva a jeho zbavení solí, které na sebe vlh – kost vážou.

Právě vlhkost zdiva je totiž Achilovou patou historického schodiště spojujícího prostor křižovatky ulic Komenského a Ignáta Herrmanna s Velkým náměstím. Specializovaná firma zde následně navíc provede takzvanou elektroosmózu, jež má v budoucnu bránit vzlínání vody opraveným zdivem. Náklady první části oprav schodiště vzejdou z výběrového řízení. „Naší snahou bude zajistit, aby práce proběhly co nejrychleji a omezení pro chodce tak trvala co nejkratší dobu. Jsme si totiž vědomi toho, že schodiště Bono publico je velmi frekventované,“ slibuje Vlastimil Ondráček. Doplnil, že město se snaží získat na opravu památky dotaci, aby se o náklady podělilo.

Ve druhé etapě opravy schodiště, která přijde na řadu v dalším období, se počítá se zhotovením nových omítek, výměnou dubových schodnic, opravou podest z dubových kostek, měděného oplechování i elektroinstalace, obnovu zasklení oken i výměnou rozvodů kabeláže a osvětlení.

DSC_5741