Zavřený most opozdí opravy

5plus2 | 28.4.2017 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: PETR ZÁLESKÝ | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Plánovaná oprava silnice z Malšovic ke Stříbrňáku začne později. Bez mostu ve Svinarech by byla rizikem.

Když statik před čtvrt rokem nařídil uzavřít ocelový most přes řeku Orlici ve Svinarech, místní lidé věřili, že stavba zcela nového začne na začátku roku 2018. Teď už v to věří jen nenapravitelní optimisté.

Místo oslav 110. narozenin mostu Plukovníka Šrámka lidé z okolí vyhlížejí demolici prorezlé konstrukce, stěžují si na minimum informací a raději se připravují na to, že současný stav potrvá ještě řadu měsíců.

„Díky uzavření mostu pro auta se ze mě na stará kolena stal cyklista, takže za to děkuju. Vážně: nedá se na to zvyknout a myslím, že v roce 2018 stavba nového nemůže začít, odhaduju to na další dva roky,“ říká jeden z místních, ale raději jen anonymně. „Ráda bych věřila optimistické variantě, tedy stavbě už na začátku příštího roku. Je tu však i katastrofický výhled, že to potrvá tři čtyři roky. Záleží na úřední mašinérii,“ uvádí předsedkyně komise místní samosprávy Alena Hamplová, avšak dodává, že také ona postrádá zprávy o současném vývoji.

Plány na bleskovou stavbu provizorního vojenského pontonového mostu rychle vzaly za své, ale ve hře stále zůstává jiné prozatímní řešení krizové situace na stávající konstrukci asi za 7,5 milionu korun.

„Požádali jsme o územní rozhodnutí na trvalé řešení, tedy na stavbu zcela nového mostu. Může se tam však cokoli zadrhnout, a protože si nedokážu představit, že bychom tu oblast zcela odřízli, pracujeme i s provizorní variantou. Pokud to bude potřeba, v polovině roku bychom na ni požádali o stavební povolení,“ říká náměstek hejtmana Martin Červíček.

Nový most by podle odhadů měl stát kolem 40 milionů korun a jeho budování by trvalo téměř rok. Předsedkyni Hamplové se provizorium nelíbí: „Nemyslím si, že vynaložit několik milionů do provizoria je šťastné řešení. Byla bych pro maximální urychlení výstavby nového mostu.“

Metry místo kilometrů

Lidé ze Svinar, kteří se potřebují dostat jen na druhý břeh Orlice, musí volit několikakilometrové objížďky přes Krňovice anebo hradecký okruh. Jejich deziluzi nyní ještě prohloubila plánovaná obnova vodovodního řadu v Malšově Lhotě, kde se kvůli kyvadlovému provozu často tvoří kolony.

Uzavřený most dokonce zpozdí druhou etapu rekonstrukce silnice od restaurace U Čechů ke Stříbrnému rybníku. Původně plánované opravy 2,5 kilometru dlouhého úseku se nakonec scvrknou jen na několik stovek metrů v Úprkově ulici. „Vznikly by velmi dlouhé objízdné trasy, a to i pro sanitky a hasiče. Došlo by tak k ohrožení lidských životů,“ vysvětluje náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich.

„Rekonstrukce průtahu Malšovou Lhotou bude možná, až bude k dispozici nový most, případně provizorní přemostění,“ říká mluvčí hejtmanství Martina Götzová. První etapa oprav – tedy téměř 600 metrů silnice – stála 11 milionů korun a uhradila ji dotace Státního fondu dopravní infrastruktury. Zpoždění druhé etapy ztrátu dotace údajně neznamená. „To nehrozí, protože finance budou čerpané na jiné akce, například na pokračování rekonstrukce Úprkovy ulice od restaurace U Čechů po konec zástavby,“ potvrzuje Götzová.

O mostu Plukovníka Šrámka z roku 1907 se začalo mluvit před dvěma lety, kdy se ministerstvo kultury zabývalo podnětem k jeho jmenování kulturní památkou. V prosinci vyplula na povrch hrozba zákazu vjezdu pro autobusy MHD, ale když v lednu zrezlou konstrukci spatřil statik, nařídil most bez prodlení uzavřít rovnou pro veškerou automobilovou dopravu.