V Hradci je na zkoušku umístěna speciální kamera

Unikátní kamera, jejíž výstupy budou ke zpracování přenášeny „vzduchem“ a ne kabelem, je od dnešního dne na zkoušku namontována na Rašínově třídě v Hradci Králové. Do budoucna by mohlo případně toto zařízení tvořit jeden z prvků plánovaného inteligentního dopravního systému, který by město rádo v budoucnu využívalo. Náklady na instalaci a provoz zkušební kamery dočasně snímající například celkový provoz či jednotlivé průjezdy vozidel, nehradí město, ale společnost, která zároveň se zapůjčenou kamerou otestuje přizpůsobený počítačový výstup.

Cílem inteligentního dopravního systému je do budoucna usnadnit řidičům cestu přes město s využitím takzvané zelené vlny a při zachování plynulosti silničního provozu současně zvýhodňovat prostředky městské hromadné dopravy. Projekt by měli v konečné fázi ocenit nejen řidiči, ale i cestující v MHD. „Kamera, která bude v tomto týdnu nainstalována na Rašínově třídě, by mohla být jen kamínkem v celé mozaice, z níž by se inteligentní dopravní systém případně skládal,“ vysvětluje Jindřich Vedlich.

Kromě optimalizace dopravy by byl systém do budoucna schopen rozlišovat registrační značky ukradených vozidel, kontrolu platnosti STK a měření emisí, uhrazení zákonného pojištění vozidla, měření rychlosti a v budoucnu i monitorování průjezdu na červenou.

Zapůjčitel se netají tím, že Hradec Králové bude prvním městem ve střední a východní Evropě, kde bude přenos dat prováděný „vzduchem“ a postačí tedy jen přívod napájení. „Jsme také připraveni na zabezpečeném pracovišti v budově Magistrátu města Hradec Králové nainstalovat i monitor pro zobrazování záznamů z kamer v reálném čase pro účely návštěv vedení ministerstva dopravy, Státního fondu dopravní infrastruktury také pro zástupce jiných měst, kteří se na pilotní testování těší,“ vysvětluje Vladimír Sitta za společnost, která kameru s příslušenstvím ve městě otestuje a město před časem v této věci oslovila.

Testovací zařízení, které se skládá ze zmíněné kamery a počítače, který podá požadované výstupy, bude ukládat pouze statistické údaje, nikoliv osobní. Testování bude probíhat do konce prázdnin, aby byl zřejmý rozdíl mezi běžnými měsíci a prázdninami. Údaje nebudou archivovány a bude s nimi nakládáno v souladu se zákonem.

Město Hradec Králové by pro využití inteligentního dopravního systému v praxi a aplikaci nutných opatření s tímto souvisejících chtělo využít finanční dotace v rámci ITI v několika příštích letech. Všechny kroky jsou aktuálně cíleny na přípravu celého procesu, o němž budou v případě přiřknuté dotace v jednotlivých fázích rozhodovat orgány města.