Přes dva měsíce provozu Bílé věže: 14 tisíc návštěvníků včetně téměř 90leté seniorky

Hradečané všech věkových kategorií, tuzemští i zahraniční turisté, odborníci z oblasti architektury i historici vystoupali na nově rekonstruovanou Bílou věž v několika posledních týdnech, tedy po jejím znovuotevření pro veřejnost. Čtrnáctitisícího návštěvníka uvítala Bílá věž právě dnes. Mezi návštěvníky nechyběla v uplynulých týdnech ani paní narozená v roce 1926, která za pomoci berlí vystoupala po 226 schodech až na ochoz, z nějž se po 220 schodech zase ve zdraví vrátila zpět dolů. Zcela zaplněné jsou noční výstupy a podobně i prohlídky při svítání. Pracovníci spravující Bílou věž už teď připravují pro veřejnost další akce a programy na následující období.

V prvních týdnech po otevření Bílé věže, tedy před školními prázdninami, navštívily ochoz dominanty a její útroby s moderním multimediálním informačním centrem kromě turistů i děti v rámci školních výletů. „Průběžně k nám přicházejí tuzemští i zahraniční turisté, ale i architekti či historici, kteří si rekonstruovanou Bílou věž přijíždějí prohlédnout i z odborného hlediska. Zcela zaplněné jsou noční prohlídky a teď v létě i prohlídky při svítání,“ vysvětluje Miroslav Franc, ředitel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, pod níž Bílá věž funguje. Dodává, že na rekonstruovanou část Bílé věže a výhled z jejího ochozu se přišla podívat i téměř devadesátiletá paní o berlích, která zdárně absolvovala celou prohlídku a nadšená se vrátila zpět. To potvrzují i pracovníci pokladny Bílé věže, kteří musejí kromě jiného nyní umět ovládat i moderní informační technologie nově umístěné ve věži. V červnu letošního roku se přihodila i jedna kuriózní situace, kdy došlo k rozbití sklíčka u požárního hlásiče přímo ve věži. „Nevíme, zda tak někdo z návštěvníků činil úmyslně nebo to byla jen náhoda, ale v každém případě byl požární systém krátce po otevření prověřen a na místo dorazili okamžitě i hasiči,“ vysvětluje Miroslav Franc.

Aby se bylo stále na co těšit, je už teď v přípravě několik dalších novinek. „Abychom neustrnuli v prohlídkových programech, chystáme už teď ty s vánoční tematikou či s náměty očekávaného výročí Bitvy u Chlumu v roce 1866. Samozřejmě, že své síly soustředíme i na přípravu tradičního novoročního Prvního dne spolu. Zatím je vše ve fázi příprav, určitě se budou mít všichni návštěvníci opět na co těšit,“ uzavírá Miroslav Franc.

„Cítím obrovskou radost za všechny, kteří se po stránce projekční na unikátní rekonstrukci podíleli. Je dobře, že se Bílá věž líbí a je lidmi vyhledávána, svědčí to o tom, že náročná práce, která začala v roce 2007, měla smysl,“ hodnotí vysokou návštěvnost projektant Jaromír Chmelík.

podařilo více než velmi citlivě zrekonstruovat historický objekt a naplnit ho moderní technologií, která naopak posunula Bílou věž do budoucnosti.

„Ukázalo se, že nešlo jen o prostou rekonstrukci Bílé věže do původní podoby, ale o rekonstrukci prostoru s využitím moderní techniky a citlivé modelace prostředí. Architektům, památkářům a stavební firmě se podařilo více než velmi citlivě zrekonstruovat historický objekt a naplnit ho moderní technologií, která naopak posunula Bílou věž do budoucnosti,“ chválí výsledek primátor města Zdeněk Fink. Dodává, že důkazem povedeného díla je i vysoká návštěvnost. Ve srovnatelném období v roce 2013 před rekonstrukcí Bílou věž navštívil poloviční počet lidí.