Start stavby prvního úseku cyklostezky do Pardubic se blíží

Stavba cyklostezky mechu a perníku, jak se říká komunikaci pro cyklisty, pěší i bruslaře, která v budoucnu spojí Hradec Králové s Pardubicemi, by mohla začít už v příštím roce. Jako první přijde na řadu úsek mezi Hradcem a Vysokou nad Labem, kde příprava na případný příjezd stavebních strojů a dělníků pokročila nejdál. 

„Naším cílem je, aby bylo možné zahájit stavební práce na cyklostezce již v příštím roce,“ uvedl Jindřich Vedlich, náměstek primátora a zástupce krajského města ve svazku obcí Hradubická labská, který projekt zastřešuje. Dodal, že město Hradec Králové je připraveno podílet se i na jeho spolufinancování. V celé délce trasy z Třebše do Vysoké, která má vést po levém břehu řeky Labe, jsou potřebné pozemky buď vykoupeny, nebo smluvně zajištěny. Jediné, co může stavbu v příštím roce ohrozit, je společná domluva města a kraje na financování výstavby, protože oba partneři mají na předmětném úseku skoro poloviční podíl.

Aktuálně se pracuje na administrativní přípravě stavby. Práce však pokračují i na přípravě dalších úseků, například z Vysoké do Opatovic, kde jsou již schváleny výkupy potřebných pozemků od jejich vlastníků, a začne se připravovat projektová dokumentace. „Od Opatovic do obce Dříteč nyní vykupujeme pozemky. Z celkového počtu sedmi již máme schválen výkup čtyř parcel a v jednání jsou další dvě, jeden vlastník pozemku zatím nekomunikuje. Dále se stále zabýváme řešením přechodu řeky v rámci mostu opatovické elektrárny,“ přiblížil aktuální situaci ředitel Svazku obcí Hradubická labská Jiří Horák.

V dalším úseku mezi obcemi Dříteč a Němčice jsou pozemky už vykoupeny, ovšem stále se jedná o šířce stezky v tomto prostoru. Pozemkově je zajištěna i část mezi Němčicemi a hradem Kunětická hora, kde probíhá příprava dokumentace pro územní rozhodnutí a v příštím roce by mohly začít práce na dokumentaci pro stavební povolení. Stezka by měla po dokončení sloužit nejen cyklistům, ale také pěším, inline bruslařům a v zimě třeba i běžkařům.