Radnice chce získat milionovou dotaci na průzkum ekologické zátěže

Hradecký deník | 27.3.2017 | Rubrika: Hradecko | Strana: 2 | Autor: (pn) | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Náklady na zmapování znečištění několika lokalit by mohla Hradci pokrýt z velké části dotace.

Hradečtí radní souhlasili na svém posledním zasedání s přijetím dotace na průzkum ekologické zátěže. Finance na zmapování ekologické zátěže na třídě Karla IV. u kina Bio Central nebo v lokalitě Montasu by mohla krajská metropole získat z Operačního programu Životního prostředí. Konkrétně jde téměř o jeden milion korun. Tato částka by pokryla hradecké radnici téměř devadesát procent nákladů.

„Žádost o dotaci podalo město Hradec Králové do Operačního programu Životního prostředí v červnu 2016. Zahájení průzkumu je předpokládáno v roce 2017 a jeho dokončení v následujícím roce,“ uvedla mluvčí hradecké radnice Magdaléna Vlčková s tím, že podmínkou dotace je, že město není původcem znečištění a zároveň že původce či jeho právní nástupce již neexistují.

POSLOUŽÍ DO BUDOUCNA

Smyslem připravovaného takzvaného ekologického monitoringu je zajištění povědomí o možných ekologických překážkách v daných lokalitách. Zjištěné údaje by se mohly v budoucnosti vedení města hodit například při rekonstrukcích a podobně.

„Jedná se pouze o monitoring možného znečištění. Protože jestli my či naši následovníci budou chtít rekonstruovat například podchod na třídě Karla IV., měli by tuto informaci mít,“ řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich.

DOTACE JISTÁ NENÍ

Zdali hradecká radnice nakonec štědrý finanční příspěvek z operačního programu získá, ještě úplně jasné není. O samotné dotaci rozhodne především to, jestli se hradeckému magistrátu podaří doložit majetkové vztahy ve vytipovaných lokalitách.