Smiřické svátky hudby 2017

Smiřice u Hradce Králové se v roce 2004 staly místem konání 1. ročníku velikonočního hudebního festivalu Smiřické svátky hudby, u jehož zrodu stál královéhradecký rodák houslista Jaroslav Svěcený spolu se smiřickým starostou Lubošem Tuzarem.

Nádherný barokní prostor zámecké Kaple Zjevení Páně se stal prestižním koncertním místem českých i zahraničních interpretů všech generací. Na deseti festivalových koncertech Smiřických svátků hudby letos Jaroslav Svěcený v roli hrajícího hostitele představí vynikající mladé i samozřejmě mezinárodními pódii ostřílené umělce – barytonistu Filipa Bandžaka (1. 4.), mezzosopranistku Evu Garajovou (8. 4.), sopranistky Petru Froese (6. 4.) a Markétu Mátlovou (15. 4.), Kühnův dětský sbor se sbormistrem Jiřím Chválou (16. 4.).

Neméně hvězdné je obsazení instrumentalistů: violistka Jitka Hosprová a Virtuosi Pragenses (1. 4.), České trio (2. 4.), houslistka Julie Svěcená a klavírista Václav Mácha (5. 4.), kytaristé Jiří Jirmal a Miloslav Klaus (9. 4.), klavírista Miroslav Sekera (8. 4.), varhaníci Michaela Káčerková (6. 4.) a Pavel Svoboda (15. 4.), akordeonisté Ladislav Horák a Markéta Laštovičková (oba 13. 4.). Již tradičně hrají na festivalu svoji velkou roli také významní čeští herci. Letos to bude Zdeňka Žádníková Volencová (8. 4.), Miroslav Táborský (15. 4.) a Alfréd Strejček (13. 4.).

Ve výčtu koncertů není možné pochopitelně zapomenout na tradičního, multižánrově disponovaného exkluzivního hosta ze Slovenska – orchestr Cigánski diabli v čele s nejlepším současným hráčem na cimbál Ernestem Šarközim.

Každý koncert Smiřických svátků hudby má speciálně vytvořenou festivalovou dramaturgii!

Již tradiční výstava, která je každoročně nedílnou součástí celé akce, byla letos premiérově svěřena vynikajícímu výtvarníkovi a grafikovi Martinu Manojlínovi. Veškeré informace najdete na www.festival.mestosmirice.cz.

smirice

zdroj: Tisková zpráva – Smiřické svátky hudby