Dočká se zfušované hřiště na Slavii konečně opravy?

hradecky.denik.cz | 24.6.2017 | Rubrika: Moje Hradecko | Strana: 0 | Autor: Petr Vaňous | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Město se chce vyhnout soudním sporům a žádá rychlou nápravu hřiště na Slavii. „Už dva a půl roku smutně chodí milovníci kulatého nesmyslu kolem hřiště s umělým trávníkem na hradecké Slavii. Ten se ani ne dva roky po položení stával pro fotbalisty mokrým peklem. Hlavním důvodem rozkladu umělého povrchu byly nedodržené postupy dodavatelské firmy Metrostav při pokládání podloží. Dodnes je na něj vstup zakázán a čeká se na to, jak se k celé akci Metrostav postaví.

Podle náměstka hradeckého primátora Jindřicha Vedlicha by se fotbalisté na hřiště mohli vrátit na konci letošního srpna. Firma Metrostav zatím městu dluží na pokutě z prodlení za reklamaci (10 tisíc za den) přes tři miliony korun. Tuto částku však zatím město nechce vymáhat a chce jít cestou smíru. „Pokud budeme pokutu vymáhat soudně, tak hrozí, že se jednání potáhnou léta a hřiště bude dál ležet ladem,“ uvedl Jindřich Vedlich s dodatkem, že radnice chce s Metrostavem uzavřít dohodu, v níž se stavební firma zaváže vybudovat přes prázdniny zcela nové hřiště. A to na své náklady.

„Ty činí zhruba pět milionů korun. Navíc se Metrostav zaváže, že zajistí certifikaci hřiště od fotbalové asociace,“ dodal náměstek Vedlich.

Případnou dohodu s Metrostavem o opravě zfušovaného trávníku na Slavii kvituje i vedoucí střediska sportovišť hradeckých Technických služeb Michal Koťan.

Mrtvý brouk

Koťan na nedostatky hřiště, které prošlo před třemi lety celkovou rekonstrukcí, upozorňuje dlouhodobě. „První problémy se projevily už půl roku po zprovoznění. Stav se stále zhoršoval a došlo to do stádia, kdy jsme v březnu roku 2015 uplatnili reklamaci,“ uvedl Michal Koťan. Od té doby se podle něj zástupci Metrostavu na hřiště přijeli několikrát podívat, odebrali vzorky a nechali si zpracovat posudky. „Ale nic se nedělo. K zásahu jsme je donutili až v loňském létě. Opravy však neproběhly podle našich představ. Toto naše zjištění nakonec potvrdili i zástupci fotbalové asociace,“ dodal Michal Koťan, který doufá, že poté, co se do celé záležitosti vložilo i město, bude po měsících konec čekání a na travnatou plochu se opět vrátí fotbalisté.“