Mateřská škola postavená „na klíč“ poskytne dalších padesát míst

Dalších padesát školkových míst by mělo vzniknout ve Svobodných Dvorech už v příštím roce. Celý proces administrativních příprav i samotnou stavbu zajistí uchazeč vybraný radou města, a to za necelých osm milionů korun. Výsledky výběrového řízení ještě projedná květnové zastupitelstvo, které rovněž celý proces odstartuje.

Město v březnu upřesnilo podmínky pro stavbu mateřské školy jasně do zadávacích podmínek. „Celý projekt jsme soutěžili jako celek, to znamená, že vítěz, kterého schválí v květnu zastupitelé, si bude muset poradit s tvorbou projektové dokumentace i se samotnou stavbou,“ vysvětluje určitou odchylku od dosavadní praxe Jindřich Vedlich, náměstek primátora s gescí pro rozvoj města. Nová výstavba rodinných a bytových domů si v této lokalitě žádá i stavby občanské vybavenosti, kterou mateřinka bezesporu je. Samotná školka by mohla začít dětem sloužit už v příštím roce, a to v případě, pokud se nevyskytnou žádná odvolání a povolení stavby nebudou provázet žádné komplikace. Rada města souhlasila s výběrem cenově nejvýhodnějšího uchazeče, kterého by ještě mělo 29. května potvrdit zastupitelstvo.

Co se týká počtu míst ve zdejší základní škole, začalo město řešit už s předstihem vzrůstající demografickou křivku zapříčiněnou i novou výstavbou. „Už teď počítáme s navýšením počtu míst v základní škole, a to díky rekonstrukci půdní vestavby pro dvě třídy, kterou v blízké budoucnosti také plánujeme,“ hodnotí Jindřich Vedlich a dodává, že pokud vše půjde dobře, bude půdní vestavba sloužit dětem už letos.