Pouzdro makovice Bílé věže je uzavřeno, do pátku vystoupá nahoru

Doslova napěchované pouzdro makovice Bílé věže s předměty, poselstvími, publikacemi a mapami uzavřeli klempíři právě dnes. Za pomoci jeřábu se naplněná makovice s pouzdry dostane na vrchol Bílé věže do pátku 6. června, a to s ohledem na harmonogram stavby. Fotogalerie v příspěvku.

Do posledního pouzdra, které klempíři uzavřeli právě dnes, se vešlo velké množství rozličných předmětů. Občané města zareagovali na článek informačního zpravodaje Radnice a na magistrát doručili hned několik originálů tištěných deníků, které popisují významné události od roku 1989, kdy byla makovice sundána a obsah zaevidován.

Kromě novin se do pouzder vešly například pamětní medaile, mapy, tištěné propagační materiály, fotografie významných míst či staveb. Budoucí generace si budou moci přečíst pamětní zápis o letošním sundání makovice Bílé věže a podrobnosti k rekonstrukci dále pak poselství primátora Zdeňka Finka, kardinála Dominika Duky, rektora Josefa Hynka nebo sídelního biskupa Vokála. Kuriozitou určitě bude historická etiketa piva Votrok s podpisem Václava Havla, pivní podtácek rovněž s podpisem Václava Havla a několik vylisovaných čtyřlístků pro štěstí a další materiály.

Obsah pouzdra se ve stěžejní části opíral o usnesení radních. Stejně tak i soupis toho, co bude ponecháno ve sbírce muzea k prohlídkám občanů a co se tedy už na vrcholek dominanty nevrátí. V následujících dnech se bude postupně vrcholek Bílé věže vracet na své původní místo. Zlatá makovice by se nad náměstím měla opět tyčit do 6. června.