V Hradci chybí urnová místa. Lesní hřbitov čeká rozšíření

Hradecký deník | 20.11.2015 | Rubrika: Hradecko | Strana: 3 | Autor: JAN PRUŠKA | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Volných míst pro poslední odpočinek v krajské metropoli ubývá. Největší zájem je o urnové hroby. Ty ale často chybí. Město tak plánuje zvětšit Lesní hřbitov.

Opravit cesty, urnové háje, rozptylové a vsypové loučky, technické zázemí, zástavku městské hromadné dopravy i lavičky a další zeleň chce královéhradecká radnice na Lesním hřbitově v Malšovicích. První etapa rekonstrukce a rozšíření oblíbeného místa pro poslední odpočinek by měla městskou kasu přijít na 35 milionů korun.

V roce 2014 vznikla studie na celkové opravy hřbitova a na jejím základě nedávno Rada města Hradce Králové navýšila rozpočet na 750 tisíc korun pro vypracování dokumentací pro stavbu. Radnice nyní vyhlásila výběrové řízení, ze kterého by měl vzejít do února či března příštího roku vítěz. Ten bude mít rok až rok a půl na vypracování plánů. Poté bude muset magistrát vydal a pak bude následovat samotná stavba.

„Zásahy se dotknou i starých částí, kde dojde k úpravě zeleně i cest. Také by měla vzniknout nová hrobová i urnová místa. Problém je hlavně s prostorem pro urny. Projektová dokumentace bude počítat i s rozvojem urnových míst již nyní,“ vysvětlil Jindřich Vedlich, náměstek hradeckého primátora pro investice.

V Hradci Králové je největší zájem právě o urnová místa. Například na Lesním hřbitově ročně za urnu zaplatíte zhruba 80 korun, za hrob třikrát více. Kuklenský hřbitov je o něco dražší: 90 korun zde stojí urnové místo, 275 korun pak klasický hrob. Nejlevnějším místem pro odpočinek je v krajské metropoli svinarský hřbitov. Ročně za urnový hrob zaplatíte 38 korun, za klasický pak 115 korun. Maximální doba, na kterou je možné předplatit nájemné a služby s nájmem spojené je deset let.