Městský web vyhlíží po čtyřech letech provozu dvoumiliontého unikátního návštěvníka

Více než čtyři roky fungování a nespočet vylepšení má za sebou oficiální městský webový portál www.hradeckralove.org v novém provedení. Statistika návštěv v součtu překročila tři a čtvrt milionu návštěv, přičemž těch unikátních bude v brzké době už dva miliony. Magistrát hodlá dál služby uživatelsky vylepšovat a poskytovat tak i nadále nejrychlejší způsob šíření objektivních informací všem občanům.

Od zahájení provozu městského webu v „novém kabátě“ uplynuly více než čtyři roky a za tu dobu se podařilo občanům poskytnout už i mnohá vylepšení, která se rodí postupně za provozu. Kromě nedávného propojení webu s oficiálními profily města na sociálních sítích Facebook a Twitter, jsou neustále aktualizovány původní a umisťovány nové mapové projekty, v tomto roce došlo rovněž k úzkému provázání informačních systémů s aplikací InCity. Mezi další přínosné novinky se řadí i možnost on-line přenosu zvukového záznamu a grafického prvku přímo z jednání zastupitelstva. Nejvíce však klienti zřejmě ocenili možnost rezervace své návštěvy v určitou hodinu na nejnavštěvovanějších odborech úřadu právě prostřednictvím webu, což hojně využívají. Kromě tohoto výčtu následují další a další novinky, kterými došlo k vylepšení virtuálně nabízených služeb magistrátu.

V průběhu několika dní by mělo dojít k obměně vrchní části hlavní webové stránky města, která by měla být více interaktivní a měla by nabádat ke zhlédnutí právě natočených reportáží na městské internetové televizi. Stejně tak v řádu několika dní by mohly městské webové stránky uvítat dvoumiliontého návštěvníka. K vyšší návštěvnosti webu přispěly i sociální sítě, prostřednictvím nichž fanoušci sdílejí odkazy zpravidla automaticky umisťované z městského webu. Sem se přesunula i veškerá diskuse občanů, která poskytuje neomezený prostor a přehled.

Další příjemnou a užitečnou službu by měli na městském webu objevit v blízké budoucnosti všichni, kteří chtějí mít informace z Národního dopravního informačního centra o uzavírkách. Některé uzavírky a dopravní omezení ve městě Hradec Králové jsou totiž iniciována vlastníky komunikací, jimiž není město. Může to být stát či například Královéhradecký kraj. Město hodlá tyto informace, které dostává od státu či kraje, zájemcům sdělovat souhrnně a přehledně prostřednictvím svého mapového projektu Pasport komunikací.

„Proces zdokonalování webu a souvisejících elektronických služeb pro občany bude věčný. Přicházejí totiž neustále nové technologie a s nimi rostou i požadavky občanů. Doufáme, že vylepšení, která se podařila v uplynulých letech v rámci našich technických a finančních možností realizovat, přinesla uživatelům webu užitek,“ říká tajemnice magistrátu města Hradec Králové Markéta Bartušová.