Křižovatka Mileta se promění. Přibude nový podchod

denik.cz | 22.10.2014 | Rubrika: Královéhradecký kraj | Strana: 0 | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Po více než třiceti letech by se měla začít rekonstruovat křižovatka Mileta u královéhradecké fakultní nemocnice. Stavbaři by se sem mohli nastěhovat v roce 2016 a hotovo budou mít maximálně do dvou let. Původně třípatrová křižovatka bude nakonec úrovňová, pouze průsečná s napojovacími pruhy.

„Mileta má platné územní rozhodnutí, zažádali jsme pouze o jeho částečnou změnu. Jinak by se stavba zdržela,“ vysvětlil Jindřich Vedlich, náměstek primátora.
Náklady si rozdělí

Magistrát tak chce celou křižovatku zjednodušit a hlavně zlevnit. „Předpokládané náklady na celý projekt, tedy průsečnou křižovatku na okruhu a křižovatku před fakultní nemocnicí by měly být kolem dvou set milionů korun,“ potvrdil Vedlich s tím, že náklady na stavbu křižovatek si rozdělí kraj s městem, sítě bude financovat Ředitelství silnic a dálnic.

Pro chodce a cyklisty by zde měl například přibýt podchod směrem k čerpací stanici, který v původních plánech nebyl.

Lávka přes silnici

Město také plánuje postavit lávku přes městský okruh, která by vedla z Benešovy třídy směrem do ulice Akademika Heyrovského k Farmaceutické fakultě. „Bude to logické napojení Benešovy třídy a myslíme si, že lávka je tam velmi potřebná,“ dodal Vedlich.

Nová křižovatka definitivní úlevu pro stále přetíženější hradeckou dopravu nepřinese. Řešením je až výstavba rychlostní silnice R 35 od opatovické křižovatky na Časy a Ostrov. Po ní velká část dopravy úplně mine krajské město. Stavba této dopravní tepny významné pro celé východní Čechy je však zatím v nedohlednu.“