Poslední práce na křižovatce U Husa

Přestože se na první pohled zdá být rekonstrukce křižovatky U Husa ukončená, v prostoru stavby zhotovitel pracuje na dokončovacích pracích, které musejí být hotové v termínu daném smlouvou, tedy do měsíce. Na sklonku léta však už mohli upravenou křižovatku využívat řidiči i cyklisté. Významný malšovický dopravní uzel nabízí po rekonstrukci nesrovnatelně více bezpečnosti pro všechny, a to včetně vozů městské hromadné dopravy.

Dlouho plánovanou rekonstrukci křižovatky spustilo město na jaře letošního roku, kdy si zhotovitel celý prostor včetně navazujících ulic převzal. „Křižovatka je po rekonstrukci a byla předána do užívání, zbývá dodělat jen některé dokončovací práce,“ popisuje aktuální stav Jindřich Vedlich, náměstek primátora. Jednoznačným cílem bylo zlepšení bezpečnosti, zlepšení rozhledových úhlů a maximální snížení rizika kolize v křižovatce a jejím nejbližším okolí. V něm se totiž nachází kromě školky i značné množství obytných domů a několik restauračních zařízení.

„Celý proces příprav prošel náročným schvalovacím řízením, v němž bylo důležité stanovisko dopravní policie. Zakázka za zhruba 7 milionů korun bez daně z přidané hodnoty proběhla z hlediska legislativního v naprostém pořádku, přičemž prostor k vyjádření dostali dle zákona všichni dotčení účastníci řízení,“ vysvětluje poměrně náročnou agendu přípravy projektu Jindřich Vedlich.

Přínos rekonstrukce křižovatky pociťují i řidiči městské hromadné dopravy, kteří zde před zahájením prací museli kvůli nepřehlednosti dávat veliký pozor. „Dispozičně byla křižovatka řešena tak, že projíždění vozů bylo možné jen s velikou opatrností. Po rekonstrukci se situace zlepšila, celý prostor se více zpřehlednil a zcela určitě se tím sníží i riziko případné kolize,“ hodnotí výsledek rekonstrukce ředitel dopravního podniku Miloslav Kulich. Cestujícím vyšlo město v rámci celé rekonstrukce vstříc i výstavbou nové čekárny MHD, která v uplynulých týdnech nahradila původní dosluhující objekt.

Původní odhadované rozpočtové náklady na rekonstrukci činily 20 milionů korun, ale město díky soutěži výrazně uspořilo. Aktuálně se náklady pohybují okolo sedmi milionů korun bez daně z přidané hodnoty. Město děkuje všem občanům, kteří se v místě museli potýkat s omezeními a různými komplikacemi, včetně těch dopravních. Bez nich by však rekonstrukce v takovémto rozsahu nebyla možná.