Památky, které čekají na zázrak

5plus2 | 31.10.2014 | Rubrika: Hradecko | Strana: 5 | Autor: (poš) | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Stará kasárna, památný mlýn, prvorepubliková plovárna nebo vojenská nemocnice. Redakce vybrala sedm památek v kraji, které roky chátrají. Památek, kterým hrozí, že brzy zmizí, nebo pro které není žádné využití, je v Královéhradeckém kraji celá řada.

Vrbenského kasárna

S areálem kasáren v centru Hradce si vedení radnice roky láme hlavu. Je na něj žalostný pohled. Střecha se na několika místech zhroutila a do interiérů řadu let zatéká. Na rozdíl od jiných objektů v kraji se může situace změnit k lepšímu. Pokud se zde a také v sousedních Gayerových kasárnách povede za pomoci evropských peněz vytvořit kulturně-administrativní centrum za 600 milionů korun, stavba bude zachráněna. Město ji získalo od armády v roce 2009. „Mělo by jít o otevřené území s odstraněnými ploty i odpočinkovou zónou,“ uvedl náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Mlýn v Boharyni

V žalostném stavu jsou rovněž budovy vodního mlýna v obci Boharyně na Hradecku. Obec by sice byla ráda, aby mlýn mohli navštěvovat turisté, ale zatím na to nejsou peníze. A tak vzácnou památku využívá jen jako technické zázemí. „Snažíme se odstraňovat havarijní stav budov. Pokud by bylo peněz více, bylo by samozřejmě i více oprav,“ připomněla starostka Věra Macháčková.

Nemocnice v Josefově

Komplex vojenské nemocnice v pevnosti Josefov na Náchodsku, kde se už v roce 1866 léčili ranění z bitvy u Hradce Králové, a později i sovětští vojáci, patří k nejzdevastovanějším památkám v kraji. Přitom není mnoho míst, která by tak názorně a autenticky připomínala divoké 20. století na českém území. Nacházejí se tu desítky ponurých místností, pozůstatky po obřích operačních sálech, rozbitá okna a dveře, bludiště nemocničních chodeb, jídelna i prázdný kinosál s otvory po promítačkách. Jenže tady strop takřka padá na hlavu, a tak letošní mimořádné zpřístupnění bylo možná poslední. Opravy by stály desítky milionů korun. „Nikdo včetně města neví, co s tím, investici do oprav si málokdo může dovolit,“ zdůvodnila stav správkyně zdejších budov Ilona Zatloukalová.

Vrchlabské kino

Vrchlabská radnice si neví rady s kinem, které je už léta zavřené. „Provoz byl natolik nerentabilní, že poslední nájemce před lety odešel. Návrhů, jak dál s tímto objektem, je několik, ale konkrétní projekty, smlouvy nebo finance nejsou,“ řekl starosta Jan Sobotka.

Plovárna Dachova u Hořic

O něco lepší vyhlídky má unikátní koupaliště a sluneční lázně Dachova z první republiky ležící u Hořic v Podkrkonoší. Areál zapsaný v seznamu kulturních památek také chátrá a zachránit jej může pouze celková rekonstrukce. Hořická radnice už postupně opravuje vstupy do vody a břehy koupaliště, ale to nestačí. Vypracovala proto projekt s žádostí o dotaci z Norských fondů.

Panský dům v Ratibořicích

Peníze chybí i na opravu Panského domu v Ratibořicích, který je léta ostudou turisticky atraktivního Babiččina údolí. Na opravu by přitom bylo potřeba skoro sto milionů korun. Památkáři v minulých letech objekty zakonzervovali, aby se jejich stav dál nezhoršoval.

Hornomaršovský zámek

Zapeklitá je i situace zámku v Horním Maršově na Trutnovsku z roku 1792. Uzavřenou památku obec nevlastní, takže s ní jen těžko něco udělá. V 90. letech památka přešla do soukromých rukou. Majitel ji od té doby nechává nepřístupnou.