Konec ECE v Hradci: projekt skončí do 31. března, firma zaplatí pokutu

Mladá fronta DNES | 14.3.2015 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 1 | Autor: Michaela Rambousková | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Projekt Parku Malšovice je před definitivním koncem, hradecké radnici a firmě ECE stačí už jen se domluvit na rozvázání smluv. Poté zastupitelé schválí nejlepší způsob stavby nového stadionu.

HRADEC KRÁLOVÉ  Ještě do konce března by po jeden a půl roce trvající agónii Parku Malšovice měl skončit smluvní svazek mezi radnicí v Hradci Králové a developerskou firmou ECE, který blokuje pozemky pod fotbalovým stadionem. Zástupci firmy a města odstoupení od smluv podepíší v následujících týdnech, zastupitelé by se tím měli zabývat už 31. března.

Součástí celého komplexu smluv je i finanční postih pro developerskou firmu, ta se jeho zaplacení nebrání. Podle smluv by firma radnici měla zaplatit prokazatelné náklady za projekční práce související s neuskutečněným projektem Parku Malšovice. Magistrát shromažďuje faktury za přípravné práce, v minulosti se hovořilo, že by město od ECE mohlo vymoci až 12 milionů korun.

„S panem primátorem jsme v pravidelném kontaktu. Některé faktury od města ještě musíme vidět, než je proplatíme. Vše se ale už blíží k ukončení, městu se snažíme vyjít vstříc, aby se mohli co nejdříve pustit do svého projektu,“ potvrzuje jednatel developerské firmy Josef Wiedermann.

Město by podle smlouvy mělo od společnosti dostat náhradu za přípravné projekční práce. „To vše bylo zakotveno ve smlouvách. Už dolaďujeme poslední věci, protože chceme, aby vše prošlo březnovým zastupitelstvem,“ říká náměstek hradeckého primátora pro rozvoj Jindřich Vedlich (TOP 09).

Vedení města chce záležitost stihnout do jednání zastupitelstva i proto, že by na něm rádo představilo materiál k novému stadionu, a to v několika variantách a o nich by zastupitelé měli rozhodnout. „Materiály stále ještě připravujeme, varianty představíme až na zastupitelstvu. Já budu pro tu možnost, která bude nejrychlejší,“ vysvětluje náměstek, který spolu s primátorem Zdeňkem Finkem intenzivně jednal s německým developerem stahujícím se z města.

Nové územní rozhodnutí, Už potřetí Radnice může se stavbou nového stadionu začít až ve chvíli, kdy ho bude mít „odblokovaný“, tedy až pominou smlouvy s ECE. Pak bude muset žádat o nové územní rozhodnutí. To bude už potřetí. „Už jsme měli územní rozhodnutí na stadion s obchodním centrem i bez obchodního centra. Nyní musíme požádat o nové, použít jedno z předchozích nejde. Jediné, čím si ulehčíme, bude dokumentace k západní tribuně, kterou bychom mohli částečně použít,“ říká Vedlich.

Firma ECE se rozhodla od projektu odstoupit začátkem prosince 2013, kdy oznámila, že stavbu obchodního centra Arkády Malšovice, které připravovala od roku 2008, předá konkurenční společnosti HB Reavis. Škatulata mezi dvěma developery zastupitelé po bouřlivé diskusi odsouhlasili, ale v polovině loňského roku odstoupil i HB Reavis. Třetí developer, Crestyl, který o Park Malšovice projevil zájem, loni v září také vycouval. „Vhodným partnerem byl pro nás HB Reavis, který se však rozhodl věnovat se spíše svému druhému projektu v Hradci Králové. Nakonec jsme se rozhodli už nikoho nehledat,“ potvrzuje Wiedermann.

Projekt Parku Malšovice, v němž kromě moderní arény pro 12 tisíc diváků mělo být i nákupní centrum Arkády se 130 obchody, vznikl v roce 2008, kdy ECE vyhrála soutěž vypsanou městem. Obří aréna měla stát 600 milionů korun, nyní si Hradec bude muset pořídit stadion skromnější, protože na jeho stavbu nebude mít peníze za pozemky pod obchodním centrem, které měl prodat developerovi. Firma ECE zároveň měla vybudovat infrastrukturu lokality.

Nový stadion by podle odhadů měl být o polovinu levnější, alespoň si to myslí autor nového hradeckého územního plánu, architekt Tomáš Vymetálek, který představil studii proveditelnosti nového stadionu. „Reálná cena je mezi 350 a 370 miliony korun. Nemá smysl srovnávat malšovický stadion s futuristickými fotbalovými chrámy typu Allianz arena v Mnichově nebo s londýnským Wembley, finančně jsme úplně na jiné planetě,“ uvedl autor návrhu.