Start stavby cyklostezky do Pardubic? Už za rok, první úsek má platné územní rozhodnutí

Už jenom rok zbývá do zahájení stavebních prací na první části cyklostezky, která v budoucnu propojí Hradec Králové s Pardubicemi. Pokud nenastanou komplikace, mohli by se začátkem příštího roku stavbaři pustit do práce, úsek z Hradce Králové do Vysoké nad Labem totiž včera získal pravomocné územní rozhodnutí. Dobrovolný svazek obcí, v němž má město Hradec Králové své neopomenutelné místo, vzniknul přitom za účelem vybudování cyklostezky teprve před třemi lety.

Projekt je rozdělen do několika samostatně řešených etap, které na sebe navazují. „Svazek obcí Hradubická labská, který celý projekt zastřešuje za podpory měst Hradec Králové i Pardubice, už totiž získal 17. března pravomocné územní rozhodnutí na první úsek trasy mezi městem Hradec Králové a Vysokou nad Labem. Všechny kroky se tím začínají posouvat vpřed,“ vysvětluje náměstek primátora Jindřich Vedlich, který je členem valné hromady svazku. Na pravomocné územní rozhodnutí naváže zpracování dokumentace pro stavební povolení, následně získání samotného stavební povolení a v závěrečné fázi příprav i výběr zhotovitele stavby. „Ušli jsme během krátké doby obrovský kus cesty, protože v počátcích záměru byla před námi vize, ale i pozemky cizích vlastníků na trase. Získání pravomocného územního rozhodnutí na první část stezky je za těchto okolností a v tak krátkém čase velký úspěch pro všechny, kterým bude cyklostezka mechu a perníku sloužit,“ dodává Jindřich Vedlich.

„Pokud vše půjde hladce a nedojde k nečekanému zdržení, mohli by stavbaři začít se stavbou na přelomu tohoto a příštího roku,“ přibližuje konkrétní výsledky výkonný ředitel svazku a zároveň starosta obce Vysoká nad Labem Jiří Horák. Nejkomplikovanější na celém projektu je stále získávání potřebných pozemků pro vedení trasy cyklostezky. Většina oslovených vlastníků záměr vítá a podporuje ho i s prodejem části svých pozemků, nicméně pořád se nacházejí vlastníci, kteří pozemky prodat nechtějí a komplikují tak přípravu celého projektu.