Opravená Úprkova? Začne se až za dva roky

denik.cz | 14.5.2015 | Rubrika: Královéhradecký kraj | Strana: 0 | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Nové lampy, chodníky a možná cyklostezku. To lidem v hradeckých Malšovicích slibuje magistrát. Kraj, který vlastní silnici, zase lepší podmínky pro řidiče. Ale kdy přesně opravy začnou, zatím nikdo neví.

Silnice III. třídy v úseku Hradec Králové – Krňovice, jejíž součástí je i frekventovaná ulice Úprkova v městské části Malšovice se dočká rozsáhlých oprav. Královéhradecký kraj, kterému silnice patří, chce rekonstrukci spojit s úpravami, které žádají prostřednictvím magistrátu místní.

Dočasné parkování

Kromě zpevněné a opravené silnice by tak v blízkosti školy mohla vzniknout dočasná parkovací místa, nová zastávka MHD nebo cyklostezka. „V blízkosti školy plánujeme vybudovat zákroje pro auta rodičů v obou směrech. Zastaví, dítě vyloží a budou pokračovat v jízdě,“ potvrdil záměry města náměstek primátora Jindřich Vedlich a zároveň dodal: „Prošetříme také, zda by se mohla v této ulici vybudovat cyklostezka. Tu zatím ale slíbit nemůžeme.“
Směr oprav se neví

Přípravy rekonstrukce zmíněné silnice zatím nabírají na obrátkách. Správa a údržba silnic Královéhradeckého kraje (SÚSKHK), která má opravy na starosti, bude v nejbližších dnech žádat o stavební povolení. Přesto však začátek prací v dohledné době nevidí: „Žádný termín zatím nedokážu říci, záležet bude na financích. Podle mých odhadů by se první práce mohly začít rozjíždět v roce 2017,“ řekl Deníku šéf krajských silničářů Jiří Brandejs.

Kromě startu prací ale místní zajímá také z jaké strany pracovníci SÚSKHK opravy začnou. A to se pro změnu také neví: „Záleží na vůli magistrátu, jaká bude jejich priorita. Pokud řeknou, že chtějí začít směrem od Stříbrného rybníku, vyjdeme jim vstříc. Zatím se to ale neřešilo,“ dodal Jiří Brandejs.

Několik etap

Už dříve město uvedlo, že opravy dlouhé „Úprkovky“ rozdělí na několik etap. Během nich chce kompletně vyměnit stožáry veřejného osvětlení, vylepšit chodníky a celkově frekventovanou ulici, kterou denně proudí nejen desítky školáků, zvelebit. Jak dlouho rekonstrukce potrvá si SÚSKHK ani magistrát netroufají odhadnout. Podle náměstka Jindřicha Vedlicha jde ale zatím vše podle plánu a zbytečných zádrhelů.

Pro Malšovice to bude další rozsáhlá rekonstrukce během krátké doby. Loni se například opravila křižovatka U Husa, aktuálně se zase zjednosměrňuje ulice Dubová.“