Konečně. Bílá věž přivítá turisty. Nedostane se ale na všechny

Hradecký deník | 14.5.2015 | Rubrika: Hradecko | Strana: 2 | Autor: JAN PRUŠKA | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Po více než roce a půl oprav se Bílá věž dočkáprvníchnávštěvníků. Ti se z hradecké dominanty podívají na město už v sobotu 23. května, kdy se dominanta Hradce Králové slavnostně představí veřejnosti v novém kabátu.

Ve dvanáct hodin se na počest otevření rozezní zvon Augustin, poté primátor města Zdeněk Fink odemkne Bílou věž. Samotné prohlídky pro zájemce začnou deset minut před třináctou hodinou. Na všechny se ale dostat nemusí.

„Optimální doba, kterou by měl návštěvník na Bílé věži strávit, je 30 až 45 minut. Do půlnoci jsme tak schopni obsloužit zhruba 400 lidí. Není ale všem dnům konec. Věž bude otevřena celoročně a na každého se dostane, jen nejspíše ne hned první den,“ varuje Miroslav Franc, ředitel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která má památku na starosti. Další dny bude mít věž otevřené dveře denně od 9 do 18 hodin.

Chytré schodiště

Kdo znal útroby budovy před rekonstrukcí, bude překvapený. Vznikla totiž přístavba s moderní pokladnou, přibyl 3,6 metru vysoký skleněný model Bílé věže a také nové schodiště. „To nám vyřešilo především zvonění na Augustina. Dříve jsme museli demontovat zábradlí, nyní stačí zmáčknout tlačítko na zábradlí, schody zajedou ke straně a můžeme zvonit,“ vysvětlil Franc.

Když budete stoupat po 226 schodech, potkáte cestou také 14 monitorů, 50 reproduktorů a 405 světel. Na vrcholu pak najdete projekci fotografií pořízených z ochozů Bílé věže. Zajímavostí je, že cesta dolů je o šest schodů kratší. Důvod je jednoduchý: vzhůru totiž musíte přes pokladnu.

Dominanta Hradce se začala opravovat v polovině října 2013, původně měla být hotová už loni v prosinci. Kvůli špatnému stavu zvonové stolice se ale rekonstrukce protáhla. „Konečné náklady jsou 53 milionů korun bez DPH. Z toho 33,2 milionu korun zaplatila evropská dotace,“ uvedl Jindřich Vedlich, náměstek primátora. Podle ředitele France je schopná Bílá věž přilákat až padesát tisíc návštěvníků ročně. Dosud to byla v nejlepších letech polovina. „V prvních letech bude situace jednodušší, každý Hradečák se bude chtít přijít podívat. Potřebujeme alespoň 30 tisíc lidí ročně, abychom pokryli náklady,“ dodal ředitel.

Program slavnostního otevření Bílé věže

12.00 – Slavnostní zvonění na zvon Augustin 12.10 – Slavnostní otevření, krátké projevy představitelů města a hostů, žehnání věži a zvonu, symbolické odemčení Bílé věže primátorem města 12.50 až 20.00 – Prohlídka Bílé věže s programem Historie Bílé věže, maximální počet návštěvníků v jednom okamžiku je 30 lidí 12.50 až 17.00 – Středověká hudba Gnomus, šermířská vystoupení, výstava zbraní a zbrojí, zábavné hry pro děti, trh lidové tvorby a uměleckých řemesel, občerstvení 20.00 až 24.00 – Noční prohlídka s programem Noční Bílá věž.