Hradec chce hospodařit se schodkem 53 milionů

Mladá fronta DNES | 10.12.2015 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 17 | Autor: (ČTK, zál) | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Schodek téměř 53 milionů korun, na který padnou úspory z minulých let. S takovým rozpočtem hodlá příští rok hospodařit Hradec Králové.

Návrh ještě musí příští týden schválit zastupitelé, už nyní je však zřejmé, že mezi finančně nejnáročnější akce budou patřit výstavba objektu pro základní uměleckou školu Na Střezině a oprava křižovatky Koruna. Návrh rozpočtu počítá s příjmy 1,66 miliardy korun a s výdaji 1,71 miliardy, schodek by měl být 52,9 milionu korun, město k jeho pokrytí použije volné prostředky z minulých let. Z nich budou také hrazeny splátky přijatých úvěrů.

Návrh rozpočtu na rok 2016 nepočítá s přijetím nového úvěru. „Nově jsme zařadili výstavbu základní umělecké školy Na Střezině celkem za 160 milionů korun, na rok 2016 je v rozpočtu připraveno 60,5 milionu korun. Dále bude dočerpána další částka na opravu křižovatky Koruna ve výši 51 milionů korun,“ řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich. Návrh rozpočtu počítá také s rezervou 47,4 milionu korun na přípravu projektů, které by měly být v příštích letech podpořeny z dotací.

Návrh rozpočtu Hradce Králové na rok 2015 počítal s příjmy 2,043 miliardy a s přebytkem 38 milionů korun. Na investice mělo jít 403 milionů korun.