Hradec Králové plánuje opravu budovy Muzea východních Čech

Právo | 10.12.2015 | Rubrika: Severovýchodní Čechy | Strana: 10 | Autor: Ludmila Žlábková | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Odhadem 120 miliónů korun by měla stát rekonstrukce budovy Muzea východních Čech (MVČ) v Hradci Králové. Ačkoliv od poslední generální rekonstrukce uběhlo pouze několik let, objekt je prý v neuspokojivém stavu. Město Hradec Králové by rádo opravu národní kulturní památky realizovalo v roce 2018.

Ačkoliv je muzeum příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje, sídlí v památkově chráněné budově ve vlastnictví krajského města. „Rada města schválila zařazení této investiční akce do projektů v rámci Integrovaných územních investic (ITI). V tuto chvíli se již připravuje zaměření objektu, vypracování stavebněhistorického průzkumu a projektové dokumentace, na což máme schváleno 3,2 miliónu korun,“ uvedl náměstek primátora Hradce Králové Jindřich Vedlich (TOP 09).

Oprava by se měla týkat zejména stávajících světlíků a okenních výplní, dojde na restaurování sádrových a štukových omítek, soch, přístupové rampy, kašny, schodiště, ale i parku, který využívá mateřská škola jako zahradu. Opravena by měla být také terasa u kopule na střeše. Díky tomu se nově otevře veřejnosti a umožní netradiční pohled na Hradec Králové. „Je pravda, že byla budova nedávno rekonstruována, ale prakticky jen zčásti. Stále zde jsou místa, která na opravu čekají,“ doplnila náměstkyně primátora Romana Lišková (HDK). Podle ní však to, co bylo obnoveno, bylo opraveno kvalitně.

Zatéká do expozic

„V tuto chvíli připravujeme rekonstrukci částí budovy, které neprošly obnovou. A to, co bylo opraveno, je v dobrém stavu,“ ujistila. Pokud by vše šlo podle plánů vlastníka, k rekonstrukci dojde za tři roky. „Předpokládám, že v tom případě budeme muset uzavřít veškerý provoz v historické budově,“ potvrdila ředitelka MVČ Naďa Machková Prajzová a poznamenala, že zejména okna na jižní straně objektu jsou natolik poškozená, že občas zatéká do expozic. Muzeum v současné době sídlí v Hradci Králové ve dvou objektech. Kromě této historické postavené podle plánů architekta Kotěry také v jedné z budov v areálu bývalých Gayerových kasáren.

„Bohužel se zdá, že na dobu obnovy ztratíme zázemí obou budov. Připravujeme se totiž i na rekonstrukci Gayerových kasáren. Ale pokud se podaří oba projekty realizovat, jsem za to jen ráda,“ upozornila ředitelka a upřesnila, že rekonstrukce Kotěrovy budovy by měla probíhat od poloviny roku 2017. „V roce 2019 bychom již v případě obdržení dotace z ministerstva kultury chtěli uskutečnit rozsáhlý výstavní projekt Gotika ve východních Čechách,“ dodala.

Že by muzejníci neměli co dělat a čekal je pomyslný rok prázdnin, se však neobává. „Nejen že by se připravoval tento projekt, ale naši zaměstnanci průběžně zpracovávají i sbírkové předměty, mají své vědeckovýzkumné záměry, připravují publikace. Práce bude jistě dost. Také v současné době poskytujeme prostor k výstavám Galerii moderního umění, jejíž rekonstrukce se dokončuje. Proto jistě můžeme očekávat podobnou kolegiální výpomoc. Ale určitě budeme hledat i další prostory, třeba netradiční, k prezentaci naší práce,“ dodala ředitelka muzea.

Muzeum bylo postaveno v letech 1909-1912. Tříletá rekonstrukce dokončená v květnu 2002 přišla vlastníka na 70 miliónů korun. O dva roky později restaurátoři za dva milióny korun opravili dvě keramické sochy v průčelí budovy.