Hradec Králové uzavřel hospodaření loňského roku s přebytkem

kralovehradeckenovinky.cz | 14.4.2016 | Rubrika: regiony | Strana: 0 | Téma: Magistrát města Hradec Králové

S přebytkem přesahujícím 134 milionů korun uzavřelo město Hradec Králové hospodaření roku 2015. Závěrečným účtem loňského roku se dnes zabývala městská rada. Konečné hlasování ve věci finančního vypořádání bude náležet 26. dubna zastupitelům.

Po započtení nároků aktuálního rozpočtu má město v rámci finančního vypořádání loňského rozpočtu k dispozici téměř 256 mil. Kč. Jde o částku, která bude použita jako souhrnná rozpočtová rezerva pro letošní rok s tím, že město ji v případě, že s vypořádáním budou v navržené podobě souhlasit 26. dubna zastupitelé, použije například na revitalizaci fotbalového hřiště Olympia za zhruba 8,5 milionu korun.

„Součástí této investice by měla být také instalace automatického závlahového systému, přičemž podmínkou realizace bude získání dotace. Dále bychom chtěli na základě dlouhodobého požadavků občanů Slezského Předměstí vybudovat přechod pro chodce a zastávku MHD u Stoleté. Počítáme přitom s částkou ve výši zhruba dvou milionů korun. Přistoupili bychom i k vybudování zázemí hasičské zbrojnice v Březhradu, což představuje investici ve výši deseti milionů korun. Stranou by nezůstala ani dlouho plánovaná rekonstrukce ulic Štolbovy a Slunečné za téměř deset milionů korun. Tato investice má už i platné stavební povolení a je třeba ji provést,“ vypočítává vybrané akce Jindřich Vedlich, náměstek primátora zodpovědný za rozvoj města.

Přezkoumání hospodaření města provedla a závěrečnou zprávu předložila renomovaná auditorská společnost se závěrečným výrokem „Bez výhrad“.

„Závěrečným výrokem auditora jsem potěšen, a to i vzhledem k tomu, že ekonomický odbor výborně zareagoval na připomínky z uplynulých let, návrh na rozdělení finančních prostředků z vypořádání roku 2015 je dle mne racionální i vzhledem k potřebám investic města,“ hodnotí výsledek Zdeněk Fink, primátor města Hradec Králové, který je zároveň zodpovědný za oblast ekonomiky.

Celkové příjmy města za rok 2015 činily 1 981 mil. Kč, tj. o 149 mil. Kč (8 %) více než předpokládal upravený rozpočet.

Daňové příjmy představovaly v roce 2015, při celkové hodnotě 1 431 mil. Kč, 72 % příjmů města. Majoritní skupinu daňových příjmů tvoří daně přijímané městem na základě zákona č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení výnosů některých daní uzemním samosprávným celkům a některým státním fondům (zákon o rozpočtovém určení daní). Městu je na základě tohoto zákona převáděna část výnosu daně z přidané hodnoty, daní z příjmu fyzických a právnických osob, a také celý výnos daně z nemovitostí.

Nedaňové příjmy dosáhly hodnoty 264,8 mil. Kč, tj. o 38 mil. Kč (17%) více, než bylo plánováno v upraveném rozpočtu. Nárůst zaznamenal příjem z finančního majetku, kam řadíme dividendy přijaté od společností, které jsou založeny městem, nebo v nich má město podíl.

Kapitálové příjmy dosáhly na konci roku 2015 hodnoty 108 mil. Kč, tj. o 9% více oproti plánovanému příjmu v upraveném rozpočtu města, avšak meziroční nárůst představoval pouze 1,4 mil. Kč. Město v roce 2015 obdrželo dotace, neboli přijaté transfery, v celkové hodnotě 176,6 mil. Kč.

V průběhu roku 2015 město uskutečnilo výdaje ve výši 1 847 mil. Kč, což bylo 78 % plánovaných výdajů upraveného rozpočtu. Čerpání běžných výdajů dosáhlo souhrnně hodnoty 1 550 mil. Kč, z plánovaných 1 670 mil. Kč, což představuje plnění ve výši 93 %.

V oblasti kapitálových výdajů bylo vyčerpáno 297 mil. Kč, což je 44 % z plánovaných investic zařazených do rozpočtu města pro rok 2015. Mezi nejvýznamnější investiční akce roku 2015 patřila dokončená rekonstrukce Bílé věže (22,7 mil. Kč), rekonstrukce Infocentra (47,7 mil. Kč), výstavba MŠ Svobodné dvory (9,2 mil. Kč) a rekonstruován byl most Malého Labského náhonu (10,3 mil. Kč). Také byla zahájená nejvýznamnější akce rozpočtu 2015 a 2016, a to výstavba okružní křižovatky Koruna, s předpokládaným rozpočtem 152 mil. Kč, kdy z této částky bylo v roce 2015 proinvestováno bezmála 42 mil. Kč (součástí investiční dotace pro DPMHK na trakční vedení).

Z Fondu na podporu veřejně prospěšných projektů v roce 2015 bylo podpořeno více jak 390 subjektů, přičemž celková výše podpory činila 267 mil. Kč.

Na konci roku 2015 byl splacen úvěr poskytnutý Českou spořitelnou, a.s. na rekonstrukci objektu Filharmonie. Zůstatek zbývajících nesplacených úvěrů k 31. 12. 2015 činí 735,8 mil. Kč, přičemž souhrn splátek jistin za uplynulý rok dosáhl částky 59,6 mil. Kč.

Výsledkem finančního vypořádání rozpočtu města na rok 2015, kdy je posuzován stav peněžních prostředků s již rozpočtově blokovanými prostředky, je přebytek volných zdrojů města v částce 256 mil. Kč. V návrhu usnesení jsou tyto finanční zdroje určeny k navýšení souhrnné rozpočtové rezervy města roku 2016. Použití souhrnné rozpočtové rezervy pro rok 2016 bude, v souladu s rozpočtovými pravidly, předmětem samostatného projednání v radě či zastupitelstvu, dle kompetencí k rozpočtovým změnám, a to v rámci rozhodnutí o zařazení nových rozpočtových akcí a jejich financování.

Mezi nejvýznamnější investiční akce roku 2015 patřila dokončená rekonstrukce Bílé věže (22,7 mil. Kč), rekonstrukce Infocentra (47,7 mil. Kč), výstavba MŠ Svobodné dvory (9,2 mil. Kč) a rekonstruován byl most Malého Labského náhonu (10,3 mil. Kč). Také byla zahájená nejvýznamnější akce rozpočtu 2015 a 2016 a to výstavba okružní křižovatky Koruna, s předpokládaným rozpočtem 152 mil. Kč, kdy z této částky bylo v roce 2015 proinvestováno bezmála 42 mil. Kč.