Výkup pozemku pro D 11 blokuje most

Právo | 7.5.2015 | Rubrika: Severovýchodní Čechy | Strana: 12 | Autor: Ludmila Žlábková | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dosud chybí jeden z pozemků, po nichž má dálnice D11 obcházet Hradec Králové. Nemovitost vlastní obec Stěžery, její zastupitelé však dosud prodej neschválili. Přitom už v příštím roce by se měl tento úsek dálnice začít stavět.

Aby Stěžery nezůstaly odříznuty od přístupu ke krajskému městu, musí ŘSD postavit nad dálnicí most. Nechce však platit stavbu rozšířenou o pruh pro cyklostezku, součást dálkové cyklotrasy č. 14 Odra–Nisa, který naopak požaduje obec. Rozšíření by podle vedení kraje přemostění prodražilo asi o pět až deset miliónů korun. Most musí být širší, s vylepšenou konstrukcí a pruhem o šířce 2,5 až tři metry, odděleným zábradlím, který bude sloužit pouze provozu cyklostezky.

Řešení, jak ze slepé uličky, by mohl přinést podpis memoranda mezi obcí Stěžery, Hradcem Králové a Královéhradeckým krajem, v němž se město společně s kraje zavážou, že tuto investici zaplatí. „ŘSD se bude podílet pouze na nákladech projekčních prací,“ uvedl náměstek hejtmana Otakar Ruml (KSČM) s tím, že věří, že bude možné čerpat prostředky na financování rozšíření mostu i z nějakého dotačního titulu na stavbu cyklostezek.

Memorandum podepíšou všichni tři partneři po schválení ve svých zastupitelských sborech. Na kraji se o něm bude jednat 22. června. „Až bude memorandum na stole, máme závazný příslib, že obec pozemky vydá,“ ujistil hejtman Lubomír Franc. Pozemek je důležitý pro pokračování stavby dálnice od provizorního sjezdu u Libišan směrem ke křižovatce u ČKD a dále na Jaroměř.

Náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich (TOP 09) pro ČTK potvrdil, že je město připraveno finančně se na stavbě podílet. Podle zpřesněných odhadů by podle něj mohlo rozšíření mostu stát šest až osm miliónů korun.